Honlapunk jelenleg fejlesztés alatt áll.

KEOP Rekultiváció

A TÉRSÉG 8 település szeméttelepeinek rekultivációja (keop-2.3.0/1f-2007-005)

Az ISPA projektből kimaradt 8 település (Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Folyás, Görbeháza, Tiszagyulaháza, Újszentmargita, Újtikos, Polgár) területén lévő 9 db régi bezárt szeméttelep rekultivációjának előkészítési munkáinak támogatására (rekultivációs munkák II. üteme) a Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás 2007. november 23-án nyújtotta be a pályázatot, a kétfordulós pályázat 1. fordulójában. Az előkészítési munkák támogatásban részesültek.

A projekt előkészítési munkáinak költsége összesen 44.544.240 Ft, melyhez az EU Kohéziós Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban 36.162.604 Ft-ot biztosít. A társulás által fizetendő saját erő összege 8.381.636 Ft (15%). Az önrészt a projektben érintett települések biztosítják a társulás számára a kivitelezési költségek arányában.  Hajdúböszörmény Város Önkormányzatára eső önrész és pályázatkészítési költség hozzávetőlegesen 4 millió Ft, mely a 2008. és 2009. évi költségvetéseket terheli. A támogatási szerződést 2008. június 12-én írta alá a KvVM fejlesztési Igazgatóság és a társulás.

A projekt előkészítés fő célja

-az engedélyes tervek elkészítése, engedélyek beszerzése,

-a 2. fordulós pályázati dokumentáció elkészítése (tervezett időpont 2008. február 28.),

ezen belül a projekt megvalósítási szakaszában szükséges közbeszerzési eljárások tender dokumentációinak elkészítése (kivitelező cég, mérnök, PR tevékenységet végző cég és a projektmenedzser cég kiválasztására vonatkozóan), Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány, CBA költség-haszon elemzés elkészítése.

A Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány és a CBA  elemzés elkészítésére, a társulás a TA 012 projekt keretében az Fejlesztési Igazgatóság által kiválasztott VTK Innosystem Kft.-IMSYS Konzorcium munkáját veszi igénybe, mely a társulásnak költséggel nem jár.

Az előkészítési munkák folyamatban vannak. A közreműködő szervezetekkel (projektmenedzser cég, PR cég, tervező, jogi szakértők, könyvvizsgáló) a szerződések aláírásra kerültek.  A 2. fordulóban pályázható a rekultivációs munkák megvalósítása.           

A megvalósítási költség a tervezői költségbecslés alapján 2.260 millió forint. A Hajdúböszörményi rekultiváció becsült kivitelezési költsége 880 millió Ft.

A megvalósítási költségek a pályázati kiírás szerint 100%-ban támogatottak lesznek.  Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Folyás, Tiszagyulaháza, Újszentmargita, Újtikos tervei már engedéllyel rendelkeznek, a rekultiváció keretében ezen települések szeméttelepiről a szemét elszállításra kerül majd valamely korszerűen kialakított szigetelt depóniájú hulladékkezelő telepre.