Honlapunk jelenleg fejlesztés alatt áll.

ROP 231

Iskola-felújítás

Gyermekek, pedagógusok és Újszentmargita vezetésének régi álma válik valóra, amikor a nyár folyamán építkezési munkálatok kezdődnek meg a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában.

Újszentmargita Község Önkormányzatának Képviselőtestülete 2004 tavaszán döntött az általános iskola épületeinek összevonásáról, bővítéséről és korszerűsítéséről, melynek kapcsán pályázatot nyújtottak be a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal Irányító Hatóságához a ROP 2.3 pályázati kiírására. A benyújtott projekt eredménye 2006. márciusában vált ismertté.

2006. május 18-án került sor a szerződés megkötésére, amelyet a VÁTI Debreceni Kirendeltsége részéről Tamás Tímea, Újszentmargita Önkormányzata részéről Dr. Ladányi Andrea és Csetneki Csaba polgármester látott el kézjegyével.

A közbeszerzési eljárás lefolytatása után előreláthatólag 2006. augusztusában megkezdődhetnek a 150 milliós beruházás munkálatai. A projekt az Európai Unió és a Belügyminisztérium társfinanszírozásban valósul meg.

Iskolabővítés uniós támogatásból

Újszentmargita, 2006. márc. 22.

A Hortobágy-széli kis település általános iskolájának bővítésére 243 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat. Ez alkalomból a faluban üdvözölhették Pálfi Istvánt és Tiba Istvánt, a térség egyéni képviselőjét.

Újszentmargita a Hunyadi Mátyás Általános Iskola húszéves épületének bővítésére 243 millió forintot nyert, a tapasztalatokról és a jövőbeli lehetőségekről beszélgettek a fórum résztvevői a néppárti EP képviselővel.

Amint Csetneki Csaba, a település polgármestere fogalmazott, a most elnyert támogatás már az uniós források odaítéléséhez köthető.

Pálfi István EP képviselő elöljáróban gratulált ahhoz a bátorsághoz, amellyel bele mertek vágni a buktatókkal terhes pályázatírásba. Az újszentmargitaiak szinte az első körben nyertek, s felkészültségükkel bizonyították, képesek fejlesztésekben gondolkodni, amihez megtalálták a megfelelő pályázatíró csapatot - húzta alá a képviselő. A mostani döntés azt erősíti, érdemes volt várni akkor, amikor tartaléklistára helyezték a pályázatot. A neheze még ezután jön - vetítette előre - a közbeszerzés kiírása, kivitelezés, számlázás tekintetében. Ha azonban bármilyen fejlesztési terv felmerül a községben, a település egyfajta előnnyel startol a mostani sikeres pályázat miatt. A későbbiekben számításba jöhet az intézményi rendszer fejlesztése, informatika, tornaterem vonatkozásában, illetve egy bentlakásos szociális otthon megépítése - javasolta Pálfi István. Említést tett a képviselő a településközpontok rehabilitációjára való pályázati lehetőségekről, azonban hangsúlyozta: funkciót kell adni a felépítendő épületeknek.

A továbbiakban szólt Pálfi István a 2007-2013 közötti uniós költségvetés \"lebegtetéséről\". Bejelentette: egyetlen vidéki képviselőként próbálja beépíteni a fejlesztési elképzeléseket az unió költségvetésébe, aminek elfogadását az osztrák elnökségtől remélték, ma viszont már úgy tűnik, a második fél évben elnöklő finnektől várhatjuk azt. Az uniós pályázatoknál pénz minden valószínűséggel csak 2008-2009-től érkezhet - mondta. Egyébként havonta százmilliárd forintra rúg az az összeg, amelyet fejlesztésekre fordíthatunk, s amelyre eddig még soha nem volt példa - hangsúlyozta a néppárti képviselő. \"Jár nekünk ez a támogatás, mert megszenvedtük az elnyomatást\" - emelte ki.

Tiba István és Pálfi István

A sikeres pályázatoktól azt reméli Pálfi István, hogy sikerül stabilizálni a települések helyzetét, amihez szükséges szociális felzárkóztató program, például az iskolarendszerből kiesettek számára olyan program kell, amely biztosítja a nyolc általános elvégzését, továbbá egy szakma megszerzését.

Tiba István, a térség egyéni országgyűlési képviselője felszólalásában bejelentette: 2002 őszén jól döntött az önkormányzat, amikor nem fogadta el a kistelepülések halálra ítélését. Újszentmargitán egy cselekvőképes testület állt fel, amely nem hangzatos szavak szintjén, hanem a tettek mezején mutat fel fejlesztéseket. Amikor pedig még Pálfi István a magyar parlament képviselője volt, segítségére sietett az újszentmargitaiak fejlesztési elképzeléseinek megvalósításában - ismerte be. A települést szerencsésnek nevezte abban a vonatkozásban, hogy a képviselők mögé felzárkózott az egész lakosság is, amiért köszönet illeti az itt élőket. A győztes pályázat \"kiegészítéseként\" a képviselő saját adományt, százezer forintot nyújtott át az iskola igazgatójának, Bertók Józsefnének.

Aranyosi Zoltán alpolgármester afölötti örömének adott hangot, hogy a 2004-es EP választások után egy hús-vér euró-képviselő látogatott közéjük. \"Nem szabad hátradőlnünk, mert az az elégedettség, az önteltség jele\" - fogalmazott. A falu a működési hitelfelvételek ellenére fejlesztésekben gondolkodott, mellyel az előremenekülés útját választotta.

Pálfi István zárszavában kiemelte: minden fejlesztéshez önerőt kell biztosítani, ami gondot jelenthet az önkormányzatoknak. Utóbbiaknak nagy felelősségük van abban a vonatkozásban, hogy tudnak-e pályázatfigyelőt, pályázatírót alkalmazni, hiszen az eredményes pályázatok megvalósításán múlik a lakosok helyben tartása.

(Nyírő Gizella)